La Vall de Ruda Agredida


¿ És aquest, el destí del Pirineu ?

 

Durant l'estiu del any 2004, al nucli de Baqueira Beret s'hi ha començat a construir un Macro-complex d'hotels i apartaments d'una mesura d'uns 400m de longitud de façana i 50 m d'altura, equivalent a l'edifici de l'Illa Diagonal de Barcelona.

 

Aquesta obra, a part de hipotecar el futur econòmic dels hotels ja existents a tota la vall, ha produït un impacte crític en els terrenys afectats, on s'hi ha fet un gran forat a la muntanya. Les imatges no poden ser més esfereïdores:

RESPECTA LA NATURA

 

És sorprenent la frase que hi ha en el tríptic de l'estació de Baqueira Beret.

 

"A Baqueira Beret som conscients de la importància de mantenir l’equilibri natural de l’entorn. Recorda que per poder gaudir de tots i cadascun dels racons de la nostra estació, hem de demostrar el màxim respecte pel paisatge: contribuir a preservar la muntanya, utilitzar les papereres, respectar la vegetació i els animals… Entre tots podem ajudar a formar un espai únic que creï afició. Comptem amb vosaltres."

 

Després de veure aquestes imatges, costa poc endevinar que el marketing no perdona, i que a Baqueira Beret se li ha vist la llauna.

 

I no ho dubti, senyor Bisbe.

 

Podeu comptar amb IPCENA perquè ningú, però especialment cap empresari dels que regenten les pistes d'esquí, pugui saltar-se la llei i fer amb la Natura el que realment li doni la gana.

 

Perquè en el fons, els ciutadans d'aquest país no som tant ignorants i volem ser tractats amb una mica de respecte.


La runa que han tret del forat, ha afectat unes 2 Ha de bosc de bedolls que han estat tallats per abocar-hi 350.000 m³ de terra i runa.

En aquesta imatge es pot veure el gran abocador de runa que ha afectat un bosc d'Avets i Bedolls, i que té una altura molt superior a la de les torres d'alta tensió.

 

Per fer això, calen permisos com el permís de tallar el bosc i roturació posterior de la terra ocupada, fa falta el permís de l'ACA per ocupar el llit fluvial d'un riu, etc..

 

I aquí teniu una "bonica" estampa de la Vall de Ruda, tal i com ara la tenim. Us la podeu posar com a fons d'escriptori si voleu, per recordar per sempre fins on és capaç d'arribar la humanitat, quan el que prima només són els diners.