Baqueira, busca l'aigua sense descans...


El clot de l'Ós, eixut per una captació

 

Ipcena va denunciar l’estació Baqueira-Beret davant de la Fiscalia de Lleida per un presumpte delicte ambiental, consistent en abusar de la captació d’aigua d’un llac per a la fabricació de neu artificial.

 

Mentre progressava un dels hiverns més càlids de les darreres dècades, tot feia sospitar que les pistes d'esquí farien l'impossible per poder disposar de neu a les pistes, a qualsevol cost. La por a haver de tornar els diners als milers de forfaits ja venuts anticipadament, ha fet que les pistes prenguessin sol·lucions a la desesperada.

Imatge insòlita del Massís de Beret, el dia 18 de Gener del 2007
Imatge insòlita del Massís de Beret, el dia 18 de Gener del 2007

Estacions com Baqueira Beret, lluny d'ajustar-se a aquesta situació climàtica excepcional - d'altra banda previsible si tenim en compte l'avenç imparable del canvi climàtic - han volgut fer la vista grossa i fer una fugida endavant: fabricar neu malgrat tenir unes reserves d'aigua sota mínims i captar aigua d'on sigui, apropiant-se d'un bé comú i hipotecant els recursos hídrics de la vall, fent-ne un ús totalment privat.

 

Per corroborar aquestes sospites, el dia 13 de Gener del 2007 es va pujar al llac del Clot de l'Ós, on Baqueira Beret té una concessió per captar aigua, i veure'n el seu estat. Les imatges parlen per sí mateixes.

 

Es pot veure a dalt a la dreta, el límit superior del llac, apreciable pel gel trencat a causa del descens del nivell de l'aigua.

 

Més a baix, sobre el 50% aproximadament, un altre punt de fractura del gel, i al fons de tot, una petita tolla de l'aigua que hi queda.

Imatge del Clot der Us, a un 20% de la seva capacitat, el dia 13 de Gener del 2007
Imatge del Clot der Us, a un 20% de la seva capacitat, el dia 13 de Gener del 2007
Imatge del Clot der Us, a un 20% de la seva capacitat, el dia 13 de Gener del 2007
Imatge del Clot der Us, a un 20% de la seva capacitat, el dia 13 de Gener del 2007

La concessió d'aprofitament preveu deixar un cabal de manteniment circulant. Aquest és lliurarà durant els períodes de no derivació (captació) pels sobreixidors i durant els períodes d’aprofitament, per les canonades de fons...”

 

El barranc de Molins és un tributari per la dreta de la capçalera de la Noguera Pallaressa, associada a la Xarxa Hídrica, on es situen zones de mulleres o turberes que presenten algunes espècies de flora estrictament protegides”

En la imatge, es pot veure el sobreeixidor, totalment sec, i el riu totalment sec, demostrant que tampoc surt aigua per les canonades de fons.

 

Per això, IPCENA també demanarà a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que li retiri la concessió, donat que l’estació aranesa no ha respectat les seves obligacions ambientals, derivades de la concessió.

El portaveu de l’entitat ecologista, Joan Vàzquez, assegura que aquesta actuació ha provocat greus danys a la flora i ala fauna.

 

Ipcena creu que Baquèira-Beret probablement no és l’única estació que hauria infringit les condicions de captació.

 

Per això, s'ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua que faci una inspecció d’urgència a la resta de complexos.


1a denúncia al fiscal


2a denúncia al fiscal