II Caminada Vall d'Arreu (20 d'octubre de 2002)



La Plataforma Salvem la Vall d'Àrreu va aplegar diumenge unes 300 persones a l'Alt Àneu per participar en una marxa popular cap al Pallars Sobirà, organitzada contra el projecte d'ampliació de Vaquèira, que afecta la Vall d'Àrreu, un dels indrets més ben conservats del Pirineu.

 

La Vall d'Àreu es troba enclavada al sector nordest del massís de Beret dins del territori del Pallars Sobirà, limítrof amb la Vall d'Àran. La Vall d'Àrreu, que conserva de forma intacta tots els ambients naturals presents als Pirineus, està amenaçada a hores d'ara pel projecte d'ampliació de les pistes d'esquí de l'empresa Baquèira Beret, SA. Un projecte, que afecta una extensió de 2.000 ha, preveu la construcció de telecadires, urbanitzacions i repressament de llacs. Aquest article de la Malla ofereix més informació sobre el tema.

 

Els participants en l'activitat, però, no només es van dedicar a caminar. També van poder escoltar una revelació força inquietant. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va denunciar a finals de setembre al jutjat de Tremp que l'empresa Baqueira-Beret SA no té permís per treure aigua del riu Malo. Això, segons els ecologistes, vol dir que l'empresa ha fet arribar aigua, captada de forma il·legal, a les seves instal·lacions. Una acció del tot irregular que es produeix des de fa 25 anys. Ipcena, entitat ecologista de les comarques de Lleida que participa en la campanya contra el procés d'ampliació de les pistes, exigirà ara "la màxima condemna per la usurpació d'un bé públic", tipificat en l'article 326 del Codi Penal (extracció d'aigües sense permís).

 

Era Ipcena, precisament, la convocant de la II Caminada popular Salvem la Vall d'Àrreu contra l'especulació al Pirineu i que tenia dos itineraris que es van trobar a l'ermita de la Mare de Déu de les Neus d'Àrreu. La caminada més llarga va pujar del Port de la Bonaigua fins a 2.400 metres d'altitud.