El promotor de Ruda ofereix 3 milions als seus demandants per tancar litigis

 

Una nova sentència anul·la el pla especial urbanístic del remuntador de Baqueira

 

El telecabina de Baqueira a les proximitats de l'edifici Port de la Bonaigua va originar els litigis.

 

L'empresa Neu 1.500 SL, promotora de la macrourbanització de Ruda, a Naut Aran, ha ofert tres milions d'euros a la comunitat de propietaris de l'edifici Port de la Bonaigua per posar fi als diferents litigis que, el passat mes d'abril, van culminar amb l'anul·lació de la llicència per als 500 pisos del complex, el pàrquing i la base del telecabina de Baqueira. Mentrestant, una nova sentència ha anul·lat el pla especial d'aquest remuntador.

 

Tres milions d'euros a canvi de posar fi a la llarga sèrie de litigis contra la macrourbanització de Ruda. Aquesta és la proposta que l'empresa promotora del complex, Neu 1.500 SL, ha comunicat a la comunitat de veïns de l'edifici Port de la Bonaigua. Els diferents recursos contenciosos administratius interposats per aquesta societat en els últims anys van culminar el passat mes d'abril amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va declarar nul·la la llicència que l'ajuntament de Naut Aran va concedir el 2004 per als 500 pisos de la zona, el pàrquing subterrani de més de 1.300 places i la base del telecabina de Baqueira. La comunitat de propietaris ha comunicat per carta als seus membres que, durant una reunió el passat 8 de setembre, la direcció de Neu 1.500 SL "va oferir tres milions d'euros perquè la comunitat desistís de tots els procediments en curs i els permetés legalitzar el projecte sense cap altra oposició o al·legació". Representants de les dos parts van confirmar aquesta trobada a Barcelona, però no van especificar els termes de l'oferta ni tampoc van detallar les negociacions posteriors. Pocs dies després de la reunió, el passat 15 de setembre, la sala contenciosa administrativa del TSJC va emetre una nova sentència que va declarar nul el pla especial urbanístic del remuntador de Baqueira.

 

La resolució anul·la l'acord de la comissió d'Urbanisme que va aprovar el pla el 2005, al considerar que el projecte requeria una avaluació d'impacte ambiental. Així mateix, qüestiona que el remuntador s'aprovés a través d'un pla especial. "El pla especial modifica de facto el planejament general de Naut Aran sense tindre categoria normativa per fer-ho i afecta sòl no urbanitzable de protecció especial al destinar-lo a un sistema general de comunicació, de manera que hauria d'haver comptat amb una avaluació d'impacte ambiental", conclou la sentència. Tant la Generalitat com l'ajuntament de Naut Aran han recorregut aquesta sentència.

 

Mentrestant, segueixen oberts altres fronts contra la urbanització, i en especial contra el telecabina de Baqueira. La comunitat de propietaris ha presentat al·legacions a l'ajuntament de Naut Aran en què demanen suspendre la modificació de la normativa urbanística municipal que el consistori tramita per legalitzar la urbanització de Ruda. Aquesta societat ha recorregut també davant del TSJC l'acord del jurat d'expropiacions pel qual es fixa el preu de les finques ocupades per a la construcció del telecabina de Baqueira, un litigi pendent de resolució. Els membres de la comunitat de propietaris Port de la Bonaigua celebraran una junta el pròxim mes de novembre en què votaran la possibilitat d'acceptar l'oferta de Neu 1.500 SL "per desistir de tots els processos en curs sense cap altra oposició ni al·legació", segons indica el text de la convocatòria; o bé "sol·licitar mesures cautelars" per donar compliment a les dos sentències contra la urbanització. Representants de la comunitat van especificar que això suposaria reclamar suspendre l'activitat del telecabina de Ruda. Mentre que alguns dels propietaris volen mantindre els litigis fins a forçar el trasllat del remuntador de Baqueira lluny de l'edifici, d'altres són partidaris de desistir per evitar un perjudici a l'estació que repercutiria en l'oferta turística d'Aran.

 

Diari Segre