Els ecologistes denuncien que Baquèira està assecant un llac

Foto: Ramon Gabriel
Foto: Ramon Gabriel

 

Els verds diuen que l’empresa agafa aigua del riu Garona de Ruda sense permís.

 

L’estació de bombament construïda per l’estació de Baqueira Beret, al centre, per captar aigua del riu Garona de Ruda i proveir al mateix temps la nova urbanització que es construeix a la part superior, i que els ecologistes denunciaran a la fiscalia de Lleida.

 

 

L’ascens fins al Clot de l’Ós, un llac natural que està situat a 2.230 metres d’altura, ocupa hora i mitja de marxa a peu per la muntanya des del Pla de Beret. L’estany, resguardat per un bosc d’avets i cims nevats majestuosos, s’amaga en un racó de la Vall d’Aran, ja a prop del límit amb el Pallars Sobirà. Es diu que antigament aquest era un lloc molt freqüentat pels óssos, a qui deu el seu nom, que solien anar fins a la llacuna a beure i a la recerca de sol i assossec. Ara un grup ecologista denuncia que s’està assecant.

 

El Clot de l’Ós és utilitzat des de l’any 1995 com a embassament d’acumulació per Vaquèira-Beret, que té autorització per extreure aigua per alimentar, entre altres coses, els seus canons de neu artificial. Aquests dies, malgrat que al voltant del llac s’hi acumula mig metre de neu fresca, l’estany no arriba al 80% del seu nivell. A la vora, unes marques de gel de 35 centímetres de gruix evidencien que ha estat buidat almenys en dues ocasions després d’haver-se congelat la seva superfície. El barranc de Molins, que transporta les aigües sobrants de la llacuna, està sec.

 

Després de constatar la precària situació del Clot, l’associació ecologista Ipcena va anunciar divendres que exigirà a la Generalitat l’adopció de mesures per controlar les reserves d’aigua que les estacions d’esquí del Pirineu utilitzen per produir neu artificial. Segons el col.lectiu, Vaquèira està obligada a mantenir un nivell ecològic mínim, que no ha respectat. El secretari de l’organització, Joan Vázquez, ho va atribuir a la necessitat d’aigua que té el complex hivernal per fabricar neu cultivada. “L’impacte és molt greu, perquè també afecta la fauna del llac”, va assenyalar l’activista.

 

Fonts de l’estació aranesa van negar, per la seva part, que s’estigui fent un ús excessiu dels canons de neu artificial, precisament perquè les altes temperatures no ho permeten. Perquè el sistema de fabricació de neu doni un bon rendiment és necessari que els termòmetres es mantinguin entre els 0 graus i els -4° C. I això, van assenyalar, només passa de nit.

 

Els ecologistes van denunciar, així mateix, que les urgències de Vaquèira per aconseguir aigua l’han portat a construir un sistema de captació d’aigua del riu Garona de Ruda, a prop de la cota 1.500 de l’estació, que encara no està autoritzat. “Fa un mes, davant la sospita que s’anaven a fer unes obres, Ipcena ja va denunciar el cas a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, però l’empresa n’ha fet cas omís”, va afirmar Vázquez, que va avançar que aquest mateix dilluns portarà l’assumpte davant la fiscalia de Lleida.

 

El director de l’estació, Aureli Bisbe, va explicar que el projecte, que encara no bomba aigua i que també servirà per subministrar la nova urbanització de Ruda, compta amb el vistiplau de la comissió d’urbanisme de la Vall d’Aran, amb la llicència ambiental de la Generalitat i amb un permís provisional de la Confederació, que l’autoritza a agafar 12,85 litres d’aigua per segon. “Esperem obtenir l’autorització definitiva al febrer”, va declarar Bisbe a TV-3.

 

La Vanguardia